International Tae Kwon Do Federation-The Founder

International Tae Kwon Do Federation

The Founder


General Choi Hong Hi
Ο Choi Hong Hi γεννήθηκε στις 09.11.1918 στην πόλη Hwa Dae Myong Chun στη σημερινή Β. Κορέα.

Στα παιδικά του χρόνια ήταν αδύναμος και ασθενικός και η ανησυχία των γονιών του δικαιολογημένη. Όμως στο μέλλον επέδειξε ισχυρό και ανεξάρτητο πνεύμα. Σε ηλικία δώδεκα ετών απεβλήθει από το σχολείο για αντίσταση κατά των Ιαπωνικών δυνάμεων κατοχής. Αυτό ήταν η αιτία μιας μακράς συνεργασίας με το Φοιτητικό Κίνημα ανεξαρτησίας της Κορέας (Kwang Ju). Μετά την αποβολή, ο πατέρας του, Joong τον έστειλε να σπουδάσει Καλλιγραφία σε έναν από τους πιο φημισμένους καθηγητές της Κορέας τον Han Il Dong. Ο Han, εκτός από τις ικανότητές του ως Καλλιγράφος, ήταν επίσης και Master στο Taek Kyon, (αρχαία κορεατική τεχνική μάχης με τα πόδια). Ο δάσκαλός του ανησύχησε για την εύθραυστη σωματκή κατάσταση του μαθητή του, και άρχισε να του διδάσκει Taek Kyon.
Το έτος 1937 μετέβη στην Ιαπωνία για περαιτέρω σπουδές. Στο Κυότο γνώρισε το συμμαθητή του Κιμ, ο οποίος δίδασκε Καράτε. Μετά από δύο χρόνια εντατικής άκησης απέκτησε το 1º και αργότερα το 2º Νταν. Ο συνδυασμός του Taek Kyon και του Καράτε ήταν οι πρόδρομοι του σύγχρονου Taekwon-Do.
Ακολούθησαν οι σπουδές του: δημοτικό, Γυμνάσιο, και πανεπιστήμιο στο Τόκιο.
Με το ξέσπασμα του Β. Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρατεύθηκε αναγκαστικά στον ιαπωνικό στρατό και τοποθετήθηκε στην Πυονγιάνγκ, Βόρεια Κορέα. Κατηγορήθηκε ως ενεργό μέλος της οργάνωσης „Κίνημα για την Ανεξαρτησία της Κορέας“ και προφυλακίστηκε.
Στη φυλακή, για να ανακουφίσει την πλήξη του και να διατηρήσει καλή φυσική κατάσταση, άρχισε να ασκείται. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, φυλακισμένοι και δεσμοφύλακες έγιναν μαθητές του. Σύντομα ολόκληρη η αυλή της φυλακής έγινε ένα τεράστιο γυμναστήριο.
Με την απελευθέρωση τον Αύγουστο του έτους 1945 ο Choi Hong Hi απέφυγε φυλάκιση επτά ετών. Τον Ιανουάριο του επομένου έτους κατατάχθηκε ως Ανθυπολοχαγός στον νεοϊδρυθέντα Κορεατκό στρατό. Ίδρυσε ένα κόμμα για στρατιωτικούς και φοιτητές.
Αμέσως μετά διορίσθηκε διοικητής της Λόχου στο Kwang ju, όπου και άρχισε με τη διδασκαλία της πολεμικής τέχνης σε ολόκληρη τη μονάδα, προήχθηκε σε Υπολοχαγό και αποσπάσθηκε στο Tae Jon, 2º σύνταγμα πεζικού.
Στη νέα του θέση άρχισε να διαδίδει την τέχνη όχι μόνο σε Κορεάτες, αλλά και σε Αμερικανούς στρατιώτες που ήταν εκεί σταθμευμένοι. Αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία των Αμερικανών με το Taekwon – Do (TKD).
Το έτος 1947 ήταν χρονιά ταχείας προαγωγής του, προήχθει σε Λοχαγό και στη συνέχεια σε Ταγματάρχη .
Το έτος 1948 διορίσθηκε στη Σεούλ ως επικεφαλής της μονάδας ανεφοδιασμού και έγινε εκπαιδευτής στη σχολή της αμερικανικής στρατιωτικής αστυνομίας. Στα τέλη του έτους 1948 έγινε Αντισυνταγματάρχης.
Το έτος 1949 προήχθει σε Συνταγματάρχη και επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα στο Fort Riley Ground General School και του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει το Taekwon – Do στο αμερικανικό κοινό .
Το έτος 1951 προήχθει σε Ταξίαρχο και οργάνωσε το Ground General School στην Pusan ως υποδιοικητής και επικεφαλής του Ακαδημαϊκού Τμήματος.
Το έτος 1952 ήταν επικεφαλής της διοίκησης του 1ου σώματος στρατού και υπεύθυνος για την ενημέρωση του Στρατηγού Mc Arthur κατά τις επισκέψεις του στο Kang Nung. Την περίοδο της ανακωχής διετέλεσε διοικητής της 5ης Μεραρχίας πεζικού.
Το έτος 1953 ήταν έτος ορόσημο, τόσο για τη στρατιωτική του σταδιοδρομία όσο και για την πρόοδο της νέας πολεμικής τέχνης. Οργάνωσε και ενεργοποίησε την 29η Μεραρχία Πεζικού στο νησί Cheju, η οποία τελικά έγινε η αιχμή του δόρατος του Τάε Κβον Ντο στο στρατό και καθιέρωσε το Oh Do Kwan (Gym of may way), Το έτος 1954 με τη βοήθεια του Nam Tae Χι πέτυχε όχι μόνο την στελέχωση εκπαιδευτών στο στρατό, αλλά και την συγχώνευση τεχνικών του Taek Kyon και Karate σε ένα σύγχρονο σύστημα το Taekwon-Do Στα τέλη του ιδίου έτους, ήταν διευθυντής του Chong Do Kwan (Gym of the Blue Wave) τη μεγαλύτερη αστική σχολή. Την ίδια χρονιά έγινε Υποστράτηγος.
Το έτος 1955 σηματοδότησε πρακτικά την έναρξη της επίσημης αναγνώρισης του Taekwon-Do ως πολεμική τέχνη στην Κορέα. Με πρωτοβουλία του Στρατηγού σχηματίζεται ένα ειδικό συμβούλιο αποτελούμενο από διοικητές, δασκάλους, εκπαιδευτές, ιστορικούς και εξέχοντες προσωπικότητες της κορεατικής κοινωνίας. Στις 11 Απριλίου 1955, το συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση του, η νέα πολεμική τέχνη να ονομασθεί Taekwon – Do .
Κατά τη διάρκεια του έτους, το TKD διαδόθηκε στα πανεπιστήμια και στις στρατιωτικές σχολές σε όλη την Κορέα. Η Τρίτη διοικητική περιφέρεια το Tae Jon έγινε ένα από τα κύρια κέντρα της νέας πολεμικής τέχνης.
Το έτος 1959, το TKD ξεπέρασε τα εθνικά όρια. Ο ιδρυτής του περιόδευσε με δεκαεννέα από τους κορυφαίους μαθητές του  στην Άπω Ανατολή εκπλήσσοντας όλους τους θεατές με τις άριστες τεχνικές του Taekwon – Do. Τα μέλη αυτής της αποστολής ήταν, ο Nam Tae Χι, Πρόεδρος της Ασιατικής Ομοσπονδίας Taekwon – Do, ο Συνταγματάρχης Ko Jae Chun, ο 5ος εκπαιδευτής του Taekwon – Do στο Βιετνάμ, ο Συνταγματάρχης Baek Joon Gi ο 2ος επικεφαλής εκπαιδευτών στο Βιετνάμ, ο Ταξίαρχος Woo Jong Lim, ο κ. Han Cha Kyo επικεφαλής εκπαιδευτών στη Σιγκαπούρη και ο κ. Cha Soo Young διεθνής εκπαιδευτής στη Wahington DC, διέδωσαν τη νέα πολεμική τέχνη στον κόσμο . Αυτό το έτος ο Choi Hong Hi κατέλαβε δύο σημαντικές θέσεις. Την Προεδρία της νεοσύστατης Ομοσπονδίας „Korean Taekwon-Do Association“ (KTA) και αναπληρωτής διοικητής του 2ου σώματος στρατού στο Tae Gu.
To έτος 1960 επισκεύθηκε τον Jhoon Rhee στο γυμναστήριο του στο Σάν Αντόνιο και τον προέτρεψε να χρησιμοποιεί το όνομα Taekwon-Do αντί του Καράτε. Ο Jhoon Rhee έγινε γνωστός ώς πρώτος εκπαιδευτής του Taekwon-Do στίς Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Choi Hong Hi επέστρεψε στην Κορέα και διορίσθηκε Διευθυντής του γραφείου πληροφοριών του στρατού της Κορέας. Διορίσθηκε διοικητής του 6ου Σώματος Στρατού. Αργότερα την ίδια χρονιά ανέλαβε τη διοίκηση των σχολών των ενόπλων δυνάμεων πεζικού, πυροβολικού, τεθωρακισμένων και αεροπορίας.
Το TKD διαδόθηκε σαν πυρκαγιά, όχι μόνο στην κορεατική αστική κοινωνία αλλά και στους αμερικανούς στρατιώτες του 7ου σώματος πεζικού που ήταν υπό τον επιχειρησιακό του έλεγχο.
Διαμέσου των μαθητών του, το TKD εισήχθει στη μεγαλύτερη στρατιωτική ακαδημία του κόσμου το West Point.
Το έτος 1962 διορίσθηκε Πρέσβης στη Μαλαισία και τo 1963 ιδρύθηκε η Εθνική Ομοσπονδία Taekwon-Do της Μαλαισίας, μετά από την επίδειξη στο στάδιο Merdeka παρουσία του Πρωθυπουργού Tunku Abdul Rhaman.
To έτος 1963 συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα. Η πασίγνωστηεπίδειξη στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και η παρουσίαση του TKD στο στρατό του Βιετνάμ από τον Ταγματάρχη Nam Tae Xi.Το Φεβρουάριο του επομένου έτους ιδρύθηκε η εθνική ομοσπονδία της Σινγκαπούρης.
Το έτος 1965 ο Πρέσβης Choi Hong Hi αποστρατεύθηκε με το βαθμό Στρατηγού δύο αστέρων. Κατόπιν κυβερνητικής εντολής ηγήθηκε της αποστολής καλής θέλησης (Good will Team) στη Δυτ. Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαλαισία και Σινγκαπούρη.
Αυτό το ταξίδι ήταν πολύ σημαντικό γιατί ο Πρέσβης, για πρώη φορά στην ιστορία της Κορέας, ανακύρηξε το Taekwon-Do ως εθνική πολεμική τέχνη της Κορέας.
Το έτος 1966 το όνειρο του νεαρού φοιτητή της Καλλιγραφίας, ο οποίος ανήλθε σε Πρέσβη της χώρας του και Πρόεδρος της πιο συμαντικής πολεμικής τέχνης στον κόσμο, έγινε πραγματικότητα.
Στις 22 Μαρτίου 1966 ιδρύθηκε η INTERNATIONAL TAEKWON- DO FEDERATION (ITF) Τα Ιδρυτικά της μέλη ήταν:  Βιετνάμ, Μαλαισία, Δυτική Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία, Ιταλία, Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία και η Κορέα.
Το έτος 1967 του απονεμήθηκε το μετάλλιο 1ης κατηγορίας διακεκριμένων υπηρεσιών από την κυβέρνηση του Βιετνάμ και βοήθησε στη θεμελίωση του ιδρύματος TKD Κορέα-Βιετνάμ, υπό την προεδρία του Στρατηγού Tran Van Dong.
Το έτος 1967 κάλεσε στο γραφείο της ITF στη Σεούλ τον Master Oyama Masutatsu να συνεχίσουν παλιότερη συζήτηση, εάν ο Μάστερ Ογιάμα ίσως θα άλλαζε τις τεχνικές του με αυτές του Taekwon-Do.
Το έτος 1968  ο Στρατηγός Choi Hong Hi έλαβε μέρος στο Διεθνές Αθλητικό Στρατιωτικό Συμπόσιο (CISM- Conseil International du Sport Militaire) στο Παρίσι, ως επικεφαλής αντιπροσωπίας της κυβέρνησης της Κορέας. Το TKD ήταν κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Αντιπρόσωποι από 32 χώρες παρακολούθησαν την επίδειξη TKD από μια επίλεκτη ομάδα. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο η εθνική Ομοσπονδία. Ο Στρατηγός επισκέφθηκε την Ισπανία, Ολλανδία, Καναδά, Βέλγιο και Ινδία.  Όταν επέστρεψε στην Κορέα του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο Αθλητικών Ερευνών για την αφοσιωμένη εργασία του για τις κορεατικές πολεμικές τέχνες από   τη Δημοκρατία της Κορέας .
Το έτος 1969, ο Στρατηγός περιόδευσε τη Νοτιοανατολική Ασία για να διαπιστώσει προσωπικά τις προετοιμασίες της κάθε χώρας για το 1ο Ασιατικό Τουρνουά TKD που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στο Χονγκ Κονγκ. Αμέσως μετά το τουρνουά ο Στρατηγός ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία σε είκοσι χώρες συλλέγοντας φωτογραφικό υλικό για την πρώτη έκδοση του βιβλίου του «Taekwon-Do».
Τον Αύγουστο του 1970 περιόδευσε σε είκοσι χώρες στην Νοτιοανατολική Ασία, τον Καναδά, την Ευρώπη και τη μέση Ανατολή εκτελόντας σεμινάρια για την ITF.
Το έτος 1971 κήρυξε την έναρξη του 2ου Ασιατικού Πρωταθλήματος στο στάδιο Negara Malaysia.
Το έτος 1972 μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της ITF στο Τορόντο του Καναδά.
Το έτος 1973 περιόδευσε με ομάδα επίδειξης (όλοι τους κάτοχοι 7 Νταν) σε 23 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή,  Άπω Ανατολή και Αφρική.
Το έτος 1974 παρουσίασε των κανονισμό αγώνων στο 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μοντρεάλ του Καναδά.
Τον ίδιο χρόνο ομάδα επίδειξης αποτελούμενη από 10 εκπαιδευτές επισκεύθηκε την Τζαμάϊκα, Κουρακάο, Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Βενεζουέλα και Σουρινάμ.
Το έτος 1975 το Ταεκβον-Ντο είχε την τιμητική του με επίδειξη στην Όπερα του Σίντνεϊ. Αργότερα τον ίδιο χρόνο επισκεύθηκε την Ελλάδα και τη Σουηδία.
Το έτος 1976 ακολούθησαν σεμινάρια σε Ιραν, Μαλαισία, Ινδονησία και Ευρωπαϊκές χώρες. Το Νοέμβριο στην Ολλανδία κήρυξε την έναρξη του 1ου πανευρωπαϊκού Πρωτθλήματος.
Το Σεμτέμβριο του 1977 επισκεύθηκε τη Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.  Ακολούθησε το Τόκιο όπου σε άτυπη συνεδρίαση κατήγγειλε δημοσίως τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γιουνγκ Hae οτι χρησιμοποιούσε το TKD για πολιτικούς σκοπούς.
Το Μάϊο του 1978 περιόδευσε, συνοδευόμενος από το Rhee Ki Ha, με την 5η ομάδα επίδειξης αποτελούμενη από τους: Choi Chang Keun, Rhee Ki Ha, Park Jung Tae, και Leong Wei Meng στη Σουηδία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, και στην Γιουγκουσλαβία.
Το έτος 1979 ιδρύθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ταε Κβον-Ντο „All Europe Taekwon-Do Federation“ Μετά από αυτό το ιστορικό γεγονός, ο Στρατηγός συνοδευόμενος απο τον Rhee Ki Ha με την 6η ομάδα επίδειξης (Kim Jong Chan, Choi Chang Keun, Rhee Ki Ha, Park Jung Tae, Lee Jong Moon, Chung Kwang Duk, Kim Suk Jun, Michael Cormack) περιόδευσε στη Σουηδία, Δανία, Δυτ. Γερμανία, Γαλλία και Γροιλανδία.
Tο έτος 1980 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για το Στρατηγό. Ταξίδεψε συνοδευόμενος από το γιό του Choi Joong Hwa και 15 μελή ομάδα επίδειξης στη Βόρεια Κορέα. Ήταν η πρώτη φορά που το Taekwon-Do παρουσιάστηκε στη Β. Κορέα,στον τόπο που γεννείθηκε. Την ίδια χρονιά διοργανώθηκε το 1º πρωτάθλημα της „All Europe Taekwon-Do Federation“ με τη συμμετοχή 18 χωρών.
Το έτος 1981 ο Στρατηγός επισκεύθηκε το Queensland Australia συνοδευόμενος από τον Choi Chang Keun και κήρυξε την έναρξη 
του πρωταθλήματος „Pacific Area Taekwon-Do Championship“, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς επισκεύθηκε το Τόκιο με την 8η ομάδα επίδειξης. Τον Οκτώβρη δίδαξε σε σεμινάριο εκπαιδευτών της Β. Κορέας. Το Νοέμβριο στην ομάδα επίδειξης στη Βιέννη συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπαιδευτές απο τη βόρεια και τη Νότια Κορέα.
Το έτος 1982  ο πρόεδρος της ITF ίδρυσε την Ομοσπονδία „North America Taekwon-Do Federation” στο Τορόντο του Καναδά. Aυτό το έτος συνειδητοποίησε την εκπλήρωση του ονείρου του (που περίμενε από το 1967) ιδρύθηκε το πρώτο γυμναστήριο Taekwon-Do στην Ιαπωνία.
Το 1985 μετέφερε τα γραφεία της ITF στη Βιέννη. Αν και αρρώστησε βαριά δεν πτοήθηκε και συνέχισε ακούραστα και αδιάκοπα μέχρι το τέλος της ζωής του να διδάσκει και να διαδίδει την πολεμική τέχνη που δημιούργησε.
Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στις 15.06.2002 στην πόλη  Pyongyang στη Β. Κορέα.






Pages